נבלה מי שחונה ככה!
עודכן: 29 בפבר׳ 2020

התבוננו לרגע בתמונה שבראש המאמר. ככה לא חונים נכון?! איזה בן אדם תופס שתי מקומות חניה בצורה כל כך לא מתחשבת? זה בטח בגלל שיש לו רכב יקר נכון? הוא גם בטח בחיים הגיע אל העושר שלו בדריסה כל כך לא מתחשבת כלפי אחרים. ועם זאת, אולי המצב הראשוני שנראה מאד ברור כשמתבוננים בתמונה ,הוא לא בדיוק המציאות? אם אתם כעסנים או חיים עם כעסנים לעיתים, ממש מבלי להגזים, נוצרת שם תפיסה שונה מאד מהמציאות האובייקטיבית. תגללו לרגע את המאמר לסופו והתבוננו בתמונה שמסבירה איך נוצר המצב הזה. זה נראה כבר שונה, נכון? מדוע זה קורה לנו הכעסנים? הנה:
המנגנון ההישרדותי
כשאנחנו כועסים, מופעל במוח שלנו מנגנון הישרדותי שנועד לשמור עלינו בחיים. קוראים לו מנגנון freeze-fight-flight (למי שרוצה ללמוד עליו קצת יותר יכול לחפש ברשת מידע על מערכת העצבים הסימפתטית). בעיקרון כשאנחנו נתקלים באיום קיומי על החיים שלנו, מופעלת המערכת העצבית הזו שלוחצת על "הגז" ומכינה את הגוף שלנו למאבק. אנרגיית הגוף שעסוקה בשגרה מופנית כמעט כולה אל השרירים. הרי אנחנו צריכים כוח כדי להיאבק באיום הזה.
מה קורה בגוף בזמן הזה?
מערכות לא חיוניות כמו מערכות העיכול והרבייה נכבות, הכבד מפריש גלוקוז (סוכרים שהם אנרגיה זמינה לשרירים), הנשימה הופכת מהירה יותר והריאות מייצרות יותר חמצן שגם הוא נדרש בשרירים והלב מגביר את הקצב וכלי הדם מתרחבים. כל זה על מנת להזרים דם עשיר בגלוקוז ובחמצן אל השרירים.
ואיך זה מרגיש לאותו אדם?
הנשימה קצובה ולכן הפה מתייבש. הלב דופק בקצב מהיר. זרימת הדם המוגברת יוצרת תחושה של חום פנימי ואפילו הזעה. ואם אנחנו עדיין במנוחה, יש עודף של אנרגיה בשרירים והתוצאה של כך היא רעד של הידיים ושל הרגליים.
זה לא מזכיר כעס?
אם תחשבו על כך, אלו תופעות פיזיולוגיות שאנחנו מרגישים בזמן התקף של כעס ובנוסף להם יש בנו תחושה של מלחמתיות. פשוטו כמשמעו. שאנחנו חייבים לנצח מישהו, להכריע אותו למרות שאולי באותם רגעים יש גם חלק אחר של המוח שאומר: "אולי לא כדאי? אולי אפשר לנהל את זה אחרת?". החלק ההישרדותי כל כך חזק שהוא פשוט מכריע ואז אנחנו מתפרצים בכעס. בעבר, לנצח משמעו היה להרוג את האויב הזה. אבל היום בעולם המודרני"האויב" הוא אחד שחתך אותנו בכביש, או אמר מילה לא מתאימה, או עשה מעשה שלא נראה לנו ולכן אנחנו חייבים "לנצח" אותו במילים, בתנועות גוף, בהתעלמות וכד'.
מדוע עולה דווקא המנגנון הזה בשעת כעס?
על התשובה הזו אנחנו עונים בצורה מקיפה בסדנאות לניהול כעס. באופן