ככעסנים אנחנו לא אוהבים לדבר על רגשות וכשאנחנו חיים בשגרת היום היום הרגילה שלנו, אנחנו יכולים להסתדר עם זה מצויין. נלך לעבודה, נחזור נבלה זמן עם הילדים, נארגן אותם לשינה, קצת אוכל, סדרה קצרה בטלוויזיה שאנחנו אוהבים ולמיטה. ולמחרת היום חוזר חלילה. אנחנו יכולים לחמוק ימים ושבועות שלמים מבלי לדבר על הרגשות שלנו או להתייחס לרגשות של בני ובנות הזוג שלנו. אלא שהקורונה מדגישה את המצב הזה בצורה חדה כרגע ומה שהיה יכול להיות מודחק מתחת לפני השטח בימים רגילים מראה את פניו האמיתיות בצורה משמעותית מאד עכשיו. אבל זו לא רק בעיה שצצה לכם – זו הזדמנות. הנה:
כעס הוא פורקן של הצטברות רגשית
כשאתם כועסים אתם למעשה פורקים רגשות שהצטברו בכם. זהו הסיפור האמיתי של הכעס. זה מסביר מדוע חלק גדול מהכעסנים נרגע די מהר לאחר התפרצות הכעס. מתרחש שם פורקן של רגשות ואז מגיעה איתו גם ההקלה וההירגעות המהירה. זה גם מסביר מדוע פעמים רבות הכעס הוא לא בפרופורציה למה שקרה כרגע שהכעיס אתכם, מדוע על דבר כה קטן נהייתה דרמה גדולה כל כך? משום שאתם כועסים על ההצטברות ולא רק על הטריגר הקטן שהביא אתכם לכעוס.
ניהול כעס – ניהול רגשות
שאנחנו עובדים על ניהול כעסים אנחנו יוצרים חלופה והיא לדעת לפרוק את הרגשות שלנו בדרך אחרת. דרך שיח שמבוסס על הרגשות שלנו ושל האחר. אלא, שאנחנו הכעסנים לא כל כך אוהבים לדבר על רגשות. הסיבה לכך נעוצה בנסיבות העבר שלנו. אז בילדות בדרך כלל, להבעה הרגשית היה מחיר. חטפנו ביקורת, התעלמות ולעיתים גם אלימות. למדנו שלדבר על רגשות זה מסוכן!
העבר כבר עבר (?)
והנה הפכנו לאנשים בוגרים עם משפחות משלנו והעבר הזה נראה רחוק מאד מאיתנו. פעמים רבות אני שומע מלקוחות סיפורים קשים מאד על הילדות ואז את המשפט :"אבל אני חבר מאד טוב של אבא/אמא שלי היום". זה נכון מאד. העבר כבר השתנה למציאות שונה היום אבל ההשפעה הרגשית של אותם נסיבות מן העבר על ההתנהגות שלנו כיום עדיין קיימת, חיה ובועטת ולכן אנחנו אוהבים להימנע משיח על רגשות.
קום כבר – אני רוצה לדבר
והנה הגיעה הקורונה לחיים שלנו וכפתה עלינו מצבים שבהם אנחנו חייבים, פשוטו כמשמעו, לבלות יותר זמן עם בני ובנות הזוג שלנו והיכולת שלנו לחמוק משיח על רגשות כפי שהיינו רגילים לעשות עד כה, הצטמצמה מאד. בצד השני יש מי שרוצה מאד לדבר על רגשות. לא רק על שלו אלא גם על שלכם, אלא שאצל הכעסנים זה מפעיל כאמור מנגנון הגנה. שיח רגשי נתפס בעיני כעסנים רבים כמשהו מסוכן. זה מתרחש באופן לא מודע כמובן. ואז חלקכם אולי הפך לאחרונה את היום ללילה? תקוע המון על המחשב? אחת הסיבות העיקריות לכך היא הרצון להימנע כמה שיותר מדיבור רגשי. כל דיבור לוגיסטי מתקבל בברכה אבל לא על רגשות בבקשה.
ההזדמנות
הקורונה מדגישה את המצבים האלו אצל הכעסנים. את הצורך להתמודד עם העולם הרגשי הפנימי. לא רק עבור בן או בת הזוג אלא קודם כל עבורכם. כשאתם כועסים אתם פורקים רגשות ולכן אולי כדאי ללמוד דרך אחרת לפרוק אותם. פשוט ללמוד שפה חדשה שתאפשר לבטא את מה שאתם מרגישים בצורה נכונה ובריאה יותר. בלי המחיר של הפורקן התוקפני שמביא איתו הכעס ומבלי להתחמק מכך כל כך הרבה שנים.
לאור המצב, הפעם יצרתי עבורכם תהליך קצר, יעיל וזול מהרגיל. בתוך חמישה מפגשים בסדנת און-ליין ניגע ונתרגל שינוי התנהגותי משמעותי. נלמד לתקשר בצורה נכונה עם הסביבה באופן שמונע את התפרצויות הכעס שאולי התגברו לאחרונה בגלל המצב המלחיץ. יש במצב הזה הזדמנות עבורכם – האם תנצלו אותה?
עמית
למידע על הסדנא לניהול כעס לחצו כאן
למילוי שאלון מבוסס מחקר למדידת רמת הכעס שלכם לחצו כאן
Comments