top of page

מתעצבנים בכביש? יש מה לעשות


הכבישים בארצנו הקטנה יכולים להיות שדה קרב של ממש. כעסנים רבים מוצאים את הכביש כמקום שכיח שבו הם פורקים כעסים על נהגים אחרים ויש להם סיבה טובה לכך. זה חותך מימין, וזה גונב רמזור משמאל. הסיבות יכולות מוצדקות לחלוטין והשאלה היא מה אנחנו יכולים לעשות בעניין. הרי אנחנו לא יכולים לשלוט על כל הנהגים. בואו ונראה.

מדוע הכביש מכעיס אתכם?

בואו ונתחיל עם הסיבות לכעסים שלכם בכבישים. אני מניח שלו הייתי מבקש מכם לתאר לי מדוע אתם כועסים בכביש, הייתם עונים לי שהנהגים האחרים בכביש הם אנשים לא זהירים, לא מתחשבים, לפעמים נוסעים מהר מידי ולפעמים לאט מידי. הם כאלו שאין להם סבלנות ולכן הם יתחתכו אותך בכביש רק כדי למלא את הצורך שלהם להגיע בזמן ובלי הפרעות.

אלא, שמה שתואר כאן למעלה הוא מה האחרים עושים לכם בכביש שגורם לכם להתעצבן ואני מבקש שתתבוננו דווקא פנימה ותנסו לברר עם עצמכם מה אתם מרגישים כשדברים שמרגיזים אתכם בכביש מתרחשים. אני מניח שתגלו שמעבר לכעס יש שם תחושות שאתם שקופים ולא שווים, שלא רואים אתכם, של חוסר אונים וחוסר שליטה. של אי צדק כי אתם לא מתנהגים כך לאחרים, של אי חופש כי מישהו אחר כרגע מכתיב לכם את המצב. יש שם בוודאי רגשות נוספים אבל אלו יהיו בדרך כלל הרגשות המרכזיים.

לסט הזה של הרגשות אני קורא "הרגשות השקופים" וכשאנחנו מנתחים אירועי כעס אלו הרגשות שבדרך כלל עולים, לא רק בכביש. הסיבה שאלו הרגשות שעולים היא משום שהם העתק מדוייק של רגשות שלכם מן העבר הכואב שלכם. נסו לחשוב על אירוע שהיה לכם עם ההורה הדומיננטי ותגלו שהיו שם אי צדק, חוסר אונים וחוסר שליטה, הרגשה שאתם שקופים ולא שווים , של חוסר בחופש שלכם. זה מתאים נכון?

האוטומט המוחי

מה שקורה לכם בכביש הוא שאתם נתקלים במצב שמזכיר לכם רגשית את העבר הזה ולכן מתעורר בכם מנגנון אוטומטי של תוקפנות. אז בעבר, הוא נועד להגן עליכם והוא פשוט קופץ שוב בהווה. כיוון שהתרגלתם במשך שנים ארוכות כל כך לראות את העולם דרך המסגרת הרגשית הזו, המוח שלכם נוטה לפרש את המצבים השונים בחיים שלכם, כולל אלו שהזכרנו בכביש, כאיום. זהו מנגנון לא מודע שפועל אוטומטית.

מסגרת חדשה - אוטומט חדש

מה שאנחנו עושים בסדנאות לניהול כעסים זה בונים מנגנון אוטומטי חדש שמחליף את זה הישן והופך אותו ללא רלוונטי ברוב המקרים. את התהליך המלא צריך לעבור בהנחיה ולקבל את הכלים המתאימים אבל הנה אחד קטן ויעיל מאד. למעשה אנחנו רוצים לאמן את המוח שלנו לתפוס את המצבים האלו בכביש באופן רגשי אחר ולכן אנחנו יכולים לשנות מסגרת.

מה זה אומר? כשמישהו עושה משהו שמעצבן אתכם בכביש, המסגרת האוטומטית שאתם חווים היא שזה נגדכם. שנו את המסגרת הזו באופן יזום גם אם זו לא האמת לאמיתה. כלומר, כזה קורה אמרו לעצמכם משהו כמו: "טוב, הוא ממהר כי אשתו בחדר לידה והוא לא רוצה לפספס את לידת הבן הבכור שלו", או "היא ממהרת כי קראו לה לבית הספר של הילד שלה" וכד'. זה נראה לא הגיוני, מה לעבוד על עצמי? כן! זהו אימון למוח שלכם לראות את העולם דרך מסגרות שונות מזו האוטומטית והיחידה שקופצת לכם כל פעם מחדש באופן לא מודע, זו שאומרת "זה נגדי". זה מנגנון יעיל מאד להרגעה עצמית בכביש.

לא רק בכביש

הכלי הזה של המסגור מחדש של מצבים הוא רחב יותר וברוב המקרים דווקא נרצה לראות את האמת שיש שם של האחר במקום להמציא אותה. גם זה דורש אימון. העניין הוא שספציפית בכביש אנחנו לא מכירים את האנשים שנוהגים ולכן, למרות שזו תהיה ממש המצאה של מציאות אחרת, זהו אימון מצויין למוח שלכם ודבר מרגיע ביותר, כך גם המחקרים מראים. נסו, מקסימום תצליחו.

עמית

למידע על הסדנאות לניהול כעסים לחצו כאן


385 צפיות0 תגובות
bottom of page