ניהול ושליטה בכעסים במסגרות חינוכיות
התנהגות תוקפנית ואלימה של ילדים ובני נוער
חלק מהילדים ובני הנוער אינם יודעים לבטא בצורה נכונה את הרגשות שלהם ולכן הם פשוט מתנהגים אותם. לעיתים זה יוצא בצורה תוקפנית ואף אלימה.
התגובה הטבעית שלנו, אנשי החינוך, יכולה להתמקד לעיתיים בהתנהגות עצמה במקום בשורשים הרגשיים שלה וכך נוצר מעגל של חוסר הבנה והתגברות של ההתנהגות הלא רצויה.
ההתנהגות התוקפנית
חשוב לציין שהתנהגות התוקפנית מופעלת אצל מבוגרים ואצל ילדים על ידי אזור הישרדותי במוח האנושי. באותם רגעים חווה האדם התוקפני איום קיומי על מקומו הפיסי ו/או הנפשי.
אצל הילדים ובני הנוער תפיסת האיום היא רגשית בעיקר. תחושתם היא שאין מקום למי שהם, לרגשות שלהם, למצוקות שלהם. ולכן הכעס עולה שם כמנגנון שמנכיח אותם. כשהם כועסים הם נוכחים בצורה כזו שכבר אי אפשר להתעלם מהם יותר.
כיצד מטפלים ומתמודדים?
ההצעה הטובה לנשום ולספור עד עשר היא רק תחילתה של הדרך משום שהילדים ובני הנוער למעשה מנסים להביע רגשות וצרכים שכאמור, אינם מסוגלים לבטא בכוחות עצמם.
וכאן מגיע תפקידו של הצוות החינוכי לשמש כמתווך לרגשות והצרכים הרגשיים של התלמיד. זו שפה שניתן ללמוד אותה בתוך פרק זמן קצר יחסית והיא איננה מצריכה אנרגיה רבה כאשר מבינים את יסודותיה והיא יכולה לפתור בעיות התנהגותיות בפרק זמן קצר הרבה יותר מהטיפול הרגיל בהתנהגות התוקפנית.
לא רק בבית הספר
היופי של התהליך הוא שאת הכלים המעשיים של התהליך הזה ניתן ליישם גם בחיים האישיים. גם כמבוגרים אנחנו נתקלים בקונפליקטים עם בני ובנות הזוג, הילדים ובכלל.
ההבנה הזו של התועלת האישית יוצרת בכל פעם מחדש שיתוף פעולה מצוין של משתתפי הסדנא. עובדה שמגבירה בצורה משמעותית את יעילותה.
נושאיה העיקריים של הסדנא/הרצאה:
-
עקרונות בסיסיים מדעיים להבנת מנגנוני הכעס והקונפליקט האנושיים
-
צורות הביטוי של הכעס - גלויות וחבויות
-
שיח רגשי אסרטיבי - ניהול השיח על ידי הנכחה של הרגשות והצרכים שלנו ושל האחר
-
חידוד יכולת הפרדה בין העולם העובדתי לעולם הרגשי
-
חשיבותה של התקשורת המלאה והמדויקת
-
תרגול מעשי
תוצרי התהליך:
-
לעבור ממצב של תוקפנות למצב של הקשבה ושיתוף פעולה
-
להתנהל באסרטיביות ורגישות בו זמנית
-
להתמודד בצורה טובה יותר עם הרגשות שמעורר בנו האחר
-
להיות מסוגלים להבין ולשקף את המניעים הרגשיים של האחר
-
להיות מסוגלים להוביל את המצב במקום להיות מובלים בו
מידע נוסף - ההרצאה
-
ההרצאה הינה בת שעה וחצי ויוצקת את היסודות להבנה של מנגנוני הכעס אצל ילדים ובני נוער ואת הכלים הבסיסיים לניהול נכון של מצבי קונפליקט.
מידע נוסף - הסדנא
הסדנא בנויה משני חלקים:
-
סדנת בסיס - שבה אנחנו מבינים את מנגנוני הכעס במוח האנושי, מבינים את כל צורות הביטוי של הכעס (זה לא תמיד רק בצעקות) ולומדים את הכלים הבסיסיים של השיח הרגשי כולל תרגול ראשוני. (אורכה 4 שעות שניתן גם לפצל לשני מפגשים של שעתיים במידת הצורך)
-
מפגש תרגול – מפגש שכולו מיועד ליישום ותרגול הכלים שנלמדו בסדנא הבסיס דרך אירועים מעשיים מהשטח, ניתוחם ובניית סימולציה להתנהלות חלופית מול התלמידים (אורכו 3 שעות וגם אותו ניתן לפצל לשני מפגשים של שעה וחצי כל אחד במידת הצורך)
-
מספר המשתתפים האופטימאלי הינו כ- 15 איש אך בהחלט ניתן לקיימה למספר גבוה יותר של משתתפים.
למידע נוסף התקשרו לעמית לוי:
052-4593957