top of page

איך אפשר לשנות כעסנות בזמן כל כך קצר?

עודכן: 1 במאי



איך אפשר לשנות כעסנות בזמן כל כך קצר?

איך אפשר לשנות כעס בזמן כל כך קצר? זו שאלה שאני נשאל לפעמים. הרי הסדנאות לניהול כעס אורכות כחודשיים.

האם באמת דברים יכולים להשתנות לאחר שנים ולפעמים עשרות שנים של התנהגות כעסנית? התשובה היא חיובית ונעוצה בשני גורמים: מבנה המוח האנושי שתומך בשינוי והכוונה שלכם לעשות שינוי. הנה:


הכעס כיום הוא התנהגות אוטומטית מן העבר

הכעסים שלכם כיום הם סך הכל נקודת המוצא שאיתה יצאנו לעולם מן הילדות . נסיבות העבר שלנו יצרנו בנו מנגנונים רגשיים שפועלים גם כיום ולפעמים הם יכולים להרגיש כיום כאילו נולדנו איתם ושהם לא ישתנו לעולם.


נניח שבילדותנו חטפנו המון ביקורת על ההישגים הלימודיים שלנו כשבסך הכל לא איבחנו נכון את בעיית הקשב והריכוז שלנו או את הבעיות החברתיות שהיו לנו שלא אפשרו לנו ללמוד כראוי.

הביקורת הזו מהמורים וההורים גרמה לנו להיות כיום רגישים מאד לכישלונות ולביקורת. בכל פעם שנראה לנו שמישהו מבקר אותנו, התגובות הרגשיות שלנו עוצמתיות משום שהמוח שלנו זוכר באופן לא מודע את התחושות שהרגשנו בעבר כשנכשלנו בלימודים.

את הכאב, את הבדידות וההרגשה שלא באמת מבינים אותנו. המוח פשוט מקפיץ תגובה אוטומטית ובלתי נשלטת וכועסת.


הגמישות הנוירולוגית של המוח

החלפתם פעם טלפון מאנדרואיד לאייפון? החלפתם את הסופר שבו אתם עורכים את הקניות? נהגתם במדינה שנוהגים בה בצד שמאל? זה לא לוקח שנים להתרגל למצב החדש נכון? כמה ימים עד שבועות וזה שלכם.

הסיבה היא שהמוח שלנו הוא איבר גמיש במיוחד והוא יודע להסתגל ולקבע שינויים אם רק נאמן אותו לכך.

כשמאמנים אותו הוא מתחיל אט אט לסגל ולקבע את האימון החדש ובמקביל מנוון את האוטומטים הישנים. כך הוא פשוט עובד. קוראים לזה גמישות נוירולוגית בשפה המקצועית. אם נלך לסופר החדש תחילה לא נתמצא כל כך במרחב נכון? היכן הירקות? היכן השמרים? איפה מחזירים בקבוקים למחזור? אבל לאחר מספר פעמים לא גדול המוח כבר ילמד את המפה של הסופר החדש ויפעל גם שם באופן אוטומטי. זה לא יהיה מאמץ גדול כמו בפעם הראשונה.


ניהול כעס הוא אימון למוח

בתהליך של ניהול כעסים אנחנו מנוונים את ההתנהגות האוטומטית שהשורשים שלה בדרך כלל בילדות, על ידי אימוץ ואימון של כלים, צורת תקשורת ותפיסות חדשות שממחליפות אט אט את אלו הכעסניות. לאימון הזה יש כלים מאד יעילים שעליהם אנחנו מתאמנים גם במהלך הסדנאות לניהול כעס.

חשוב לציין שניהול כעס מתמקד בהווה ולא בעבר. אין צורך לגעת בעבר כשאנחנו משנים התנהגות כעסנית.


יחד עם הכוונה לשנות

כיוון שתהליך של ניהול כעס הוא אימון התנהגותי, יש חשיבות גבוהה לכוונה הכנה שלכם לעשות שינוי ולשימוש החוזר בכלים החדשים שאתם רוכשים.

הכוונה היא זו שגורמת לנו לאמן את המוח להתנהגויות חדשות והיא בשילוב הגמישות הנוירולוגית, יוצרת את השינוי המשמעותי - שינוי שמשנה חיים ממש.


הבשלות לתהליך

לכן לתהליך של ניהול הכעס צריך להגיע בשלים, עם כנות מלאה כלפי הבעיה ורצון אמיתי לעשות שינוי. רק כך הוא יתרחש באמת.

לפעמים זו המוטיבציה הפנימית שמביאה אנשים לתהליך הזה. הם פשוט לא רוצים לסבול יותר מהכעס . ולפעמים המוטיבציה היא חיצונית - אנחנו רואים עד כמה אנחנו פוגעים באחרים ורוצים להפסיק את הפגיעה הזו או שהם אלו שמציבים לנו גבול.

בכל מקרה, שינוי הוא בהחלט אפשרי והוא תלוי בעיקר בכם. אפשר להפסיק את הסבל. האם אתם כבר בשלים לתהליך משמעותי כזה? אני יודע זה לוקח זמן. בעברי, לקחו ארבע שנים להודות בבעיית הכעסים שלי. כתשהיו מוכנים, אני כאן. ממתין לכם בפתחו של שינוי משמעותי.


עמית


למידע על הסדנאות הקרובות לניהול כעס לחצו כאן

למידע ורכישה של הספר "לפרוץ את הדרך - המדריך לניהול כעס" לחצו כאן

לבדיקה מבוססת מחקר של רמת הכעס שלכם לחצו כאן






460 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page